Menu


Veća uloga za Nurkića


Nurkić s trenerom Brian Shaw
Trener Shaw i Nurkić


Vraćajući se u svlačionicu nakon zagrijavanja pred utakmicu, u srijedu navečer, novopostavljeni startni centar Nuggetsa, Jusuf Nurkić, je upitan da li je spreman za veću ulogu u ekipi. 

Nije oklijevao sa svojim odgovorom.

"Spreman sam," odgovorio je Nurkić.

Ipak velika je to promjena. 

Otkad je draftovan u prvoj rundi prošlog ljeta, Nurkić je napunio 20 godina i prošao je put od zanimljivog talenta do intrigantnog centra, od igrača koji obezbjeđuje širinu na centarskoj poziciji do zamjenskog centra i sada startne petorke.

Što iziskuje pitanje: Da li je on zaista spreman?


"On će morati da nauči," rekao je bek Nuggetsa Arron Afflalo. "Teško je kad vas ubace unutra pod ovim okolnostima. Nekad kad postaneš starter u NBA, nekako bude zarađeno tokom vremena ili postoji period tranzicije tokom ljeta ili nešto slično. Ali kada se desi trejd i odjednom ste starter, može da bude puno za njega, ali on sazrijeva u ovom trenutku. On ima mnogo talenta i nadam se da će iskoristiti ovu priliku."

Visoki 211 cm, 127 kg teški Nurkić je svakako istiskivao regulanor startera na centarskoj poziciji, Timofey Mozgova koji je trejdovan u Cleveland. Nurkić je poboljšao svoju igru tokom prošle sedmice, s prosjekom od 12,8 poena, 8,5 skokova i 3,5 blokada u četiri utakmice prije utakmice u kojoj je startao od prve minute. 

Nurkić je imao 8 poena, 4 skoka i 3 asistencije za 21 minutu u srijedu protiv Orlando Magica, njegov prvi učinak u startnoj petorci. Njegova izvedba je izvukla blagu reviziju trenera Nuggetsa Briana Shaw.



"Bilo je malo čudno," rekao je Shaw. "Bio je umoran, Ne znam, možda od adrenalina zbog startanja svoje prve utakmice. Ali činilo mi se da je ostao bez daha u ranom dijelu utakmice. Činilo se da je zbunjen šta da radi na parketu, i to je vjerovatno i za očekivati jer obično je navikao da ulazi (s drugom postavom), navikao da ide protiv drugorazrednih centara. Tako da ćemo to nadgledati."

Ako postoji bilo koji igrač koji zna šta znači biti u startnoj petorci u ranom stadiju svoje karijere, onda je to Ty Lawson. On je postavljen za startnog plejmejkera u svojoj već drugo sezoni u NBA nakon što su Nuggetsi trejdovali Chauncey Billupsa u New York Knickse, zajedno s Carmelo Anthonyjem, 2011 godine. 

"Mislim, u Nurkićevoj glavi, on je trebao da startuje od trenutka kad je došao ovdje," rekao je Lawson, smješeći se. 
"Toliko on ima samopouzdanja u svoju igru."

Čini se da Lawson nije zabrinut za Nurkića. 

"Ako uradi nešto pogrešno, treba da nauči na toj grešci i ide dalje," kazao je Lawson. "Ovo je brza liga, imate 82 utakmice. Tako da ne možete biti ljuti na sebe zbog jedne loše akcije."

NBA Bosanci, livestream, linkovi, Mirza Teletović, Jusuf Nurkić