Menu


Šta se dešava s Mirzinim Netsima?


Mirza Teletović
Samo tako Mirza, fajterski do kraja

Nekoliko minuta nakon što su Netsi izgubili svoju petu utakmicu zaredom od Detroit Pistonsa, Mirza Teletović se nalazio u svlačionici gostiju, buljeći u pod. Dok su se njegovi saigrači brzo obukli, trudeći se što prije da dođu do autobusa, Teletović se jedva pomjerao, ponekad podižući glavu i buljeći u daljinu. Ako se čini da bilo koji igrač kristalizira (oslikava) timski 'Ne mogu vjerovati da se ovo dešava' stav poslije 98-93 poraza od Pistonsa, onda je to bio obično opušteni Teletović.
Kevin Garnett je počeo protiv Detroita ali je imao mali učinak, uputivši samo tri šuta za dva poena. Otišao je prije nego što su došli mediji po izjave igrača.

Joe Johnson, koji je kritikovao tim nedavno, u novembru, kada su zapravo pobjeđivali, rekao je da su Netsi upali u "kolotečinu" ali nije ponudio ništa novo.

Ako su igrači bili vidljivo ljuti i frustrirani zbog timskih neuspjeha, to nisu pokazivali pred novinarima.Možda je tim u stanju šoka zbog toga što im se događa sa sezonom.

"Mislim da sam trebao biti u mogućnosti da više pomognem timu i da pogodim više šuteva," rekao je Teletović, nakon što je promašio 8 od 9 pokušaja i doprinijeo je samo s tri poena. "Prolazimo kroz težak period."

"Obeshrabrujući" je najprikladniji pridjev za opis nadolazeg rasporeda Netsa, dvije domaće utakmice protiv velikana Zapadne konferencije Houstona i Memphisa (bivši tim Lionela Hollinsa) u ponedjeljak i srijedu, poslije čega slijede dvije utakmice u dva dana protiv jednako opasnih Wizardsa u petak i subotu. Zapravo, 13 od 16 nadolazećih utakmica je protiv pretpostavljenih učesnika playoffa.

"Ne postaje nam ništa lakše," rekao je Johnson u subotu. "Nema samosažaljenja na našoj stani, jednostavno moramo izaći i igrati."

Prije subotnje utakmice, Hollins je raspravljao o timskom nizu poraza, navodeći najcrnji scenario - niz poraza od 10 utakmica ako se tim uskoro ne probudi.

"Želite da pobjedite," rekao je Hollins. "Ne želite da dođete na to da ste izgubili 10 utakmica u nizu ili nešto slično tomu."

Bio je to zanimljiv izbor riječi. Hollins je čini se izabrao broj koji bi predstavljao totalni kolaps. Ali možda je on naslutio šta je na horizontu.

Ako Netsi (16-21) izgube sve četiri utakmice u ovoj sedmici, kriza će se produžiti na 9 poraza, skoro ostvarujući Hollinsove najveće strahove. 

To je razlog zašto su nedavni porazi tima, protiv timova koji imaju negativne rezultate, uključujući i 'mizerne' 76erse u petak, tako obeshrabrujući. 

"Trebali smo da prestanemo krvariti još jučer," rekao je Hollins u subotu. 

Repetitivna pojava u nizu poraza Netsa je bila loša igra u četvrtoj četvrtini kada se činilo da tim napravi jedan loš pas ovdje, upute loš šut ondje i uruše se u defanzivi. Subotnji poraz je samo najsvježiji primjer. Netsi su odradili dobar posao u stizanju na dva poena od 84-82 vodstva Detroita polaganjem Dariusa Morrisa 4:40 minute do kraja.

Ali minutu kasnije Jarrett Jack je izgubio loptu i Pistonsi su iskoristili napad da pokrenu 12-2  seriju koja je dotukla Netse, koji su imali 5 izgubljenih lopti u 4 četvrtini od ukupnih 13. Uporedbe radi, Pistonsi su imali samo jednu izgubljenu loptu u zadnjoj četvrtini. 

"Oni su morali da zarade neke od svojih koševa, ali ne sve od njih," rekao je Mason Plumlee, koji je utakmicu završio s 14 poena. "Moramo napraviti promjenu i početi dobijati utakmice."

Jedina pozitivna stvar u svemu ovome je da koliko god su loši Netsi, istočna konferencija je još lošija. Čak i nakon što ih je njihov peti poraz u nizu gurnuo duboko ispod .500 timova (timovi s 50% ili više pobjeda), oni i dalje drže sedmo mjesto na istoku, što je Johson nekako humorično istakao.

"Mi smo u Istočnoj konferenciji tako da mi uvijek imamo šansu," rekao je. "Mi samo moramo da nastavimo da radimo jako, i sve će doći na svoje mjesto."

Originalni članak

NBA Bosanci, livestream, linkovi, Mirza Teletović, Jusuf Nurkić