Menu


JUSUF NURKIĆ impresionira Amerikance

Nurkić i Pau Gasol
Nurkić maltretira Gasola

Svi oni koji vole košarku, posebno Bosanci koji su gledali Mirzu u prvoj NBA sezoni, znaju koliko su Amerikanci skptični prema košarkašima koji dolaze iz Europe. Svi znamo koliko smo neprospavanih noći proveli đivcirajući se zbog slabe minutaže Mirze Teletovića u Netsima. Stoga još više znači članak Christopher Dempsey-a, novinara The Denver Post-a, koji vam prenosi u potpunosti:

Komplimenti su se gomilali tokom predsezone. 

Jusuf Nurkić nije zapao za oko samo svom treneru Brianu Shaw-u. Rookie centar je momentalno otvarao oči svima u NBA. Timovi koji su igrali protiv Nuggetsa u predsezoni su bili toliko impresionirani sa 16-tim pikom NBA drafta, toliko da su mnogi protivnički treneri ga morali pohvaliti treneru Shaw-u.

Otada, nije se mnogo šta promjenilo.

Bilo koji planovi da Nurkić sjedi na klupi i većinom pregleda ovu sezonu su otišli u vjetar. I to je zbog toga što se Nurkić probio kroz te planove isto kao što se probija kroz protivnike da dođe do skoka. Rođeni Bosanac i Hercegovac je u početku imao nadimak Bosanski medvjed, ali je taj nadimak polahko izlapio, ali njegovo prisustvo na terenu je veće nego ikad. 

"On je moj tip igrača", rekao je Kenneth Faried. "On voli da se bori. On voli da skače."

Nurkić, 211 cm, 122 kg, je zaradio više vremena za igru. Njegov prosjek sezone je 11,7 minuta, ali je na prosjeku od 16,1 minuta u posljednih osam utakmica, broj za koji Shaw kaže da bi rastao ako bi se bolje čuvao ličnih prekršaja. Pravi 4 prekršaja po utakmici - jedan svake četiri minute - u zadnjih 8 utakmica. 

"On je momak u kojeg imam povjerenje da mu se ubaci lopta," kaže Shaw. "Zna se postaviti u reketu, a zna i pogoditi, A ako ga to neće, pokazao je sklonost da napravi akcije za svoje suigrače kad se ubace pod koš. Mislim da sad njegovi suigrači češće ulaze pod koš kad on ima loptu, jer znaju da će im dati pas."

Sve ovo, a Nurkić je tek prije nekoliko mjeseci proslavio 20-ti rođendan.

U posljednjih 8 utakmica, Nurkić je na prosjeku od 7,4 poena i 5,8 skokova u ulozi rezervnog centra. 

Rangiran je u top 5 po skokovima i blokadama među rookie-ima. Nije nevjerovatno za pomisliti da bi mogao biti selektovan da zaigra na rookie/sophomore utakmici na NBA All-Star vikendu, pogotovo ako nastavi da koristi svoje vrijeme za igru i ubaci jednu ili dvije utakmice. 

Ali to će zavisiti od progresa koji će napraviti u ovom mjesecu. 

Trenutno, on se navikava na brzinu igre i na šta jest a šta nije dozvoljeno po pitanju 'pružajućih' prekršaja. ('pružajući' prekršaj - eng. reaching foul se odnosi na prekršaje koje igrač napravi u pokušaju da izbije loptu iz ruku protivničkog igrača dok vodi loptu)

"Trudim se da igram bolju odbranu," rekao je Nurkić, smijući se. "Ali znate, kad ste rookie, ne možete da ništa ne radite."

On je centar s brzim rukama, i ovo je bilo posebno frustrirajuće za njega, Ali on je zadovoljan sa svojih nekoliko mjeseci u NBA, što je duplo u odnosu na vrijeme u Americi. (misli se na vrijeme priprema). On je morao da nauči sistem igre Nuggetsa, način na koji se stvari rade u ovoj zemlji i jezik, i to sve odjednom. 

I sve je to riješio s relativnom lahkoćom.

"Trudim se da igram svaku minutu dobro," rekao je Nurkić. "Trudiš se da ograš svoje najbolje i da igraš jako."

On to radi i to ima svoj odjek. 

"On je neustašiv," rekao je Shaw. "I on je jako, jako voli 'mušku' igru. I to je upravo ono što trabamo u ovom timu. Tako da on obezbjeđuje prijeko potreban sastojak ovog tima."

NBA Bosanci, livestream, linkovi, Mirza Teletović, Jusuf Nurkić