Menu


Lawson, Afflalo i Nurkić dominiraju

Nurkić i Cousins
Nurkić "mazi" malu bebu

Jusuf Nurkić i Nuggetsi nisu imali problema protiv DeMarcusa Cousinsa i Sacramento Kingsa sinoć. Vrhunsko zalaganje cijele startne petorke i još jedno vrhunsko izdanje Nurkića pomogli su Nuggetsima da dođu do četvrte pobjede u nizu. 

Bosanska zvijer je tu da ostane.


Nakon još jedne moćne izvedbe protiv jednog od najboljih centara u ligi, DeMarcusa Cousinsa, teško je prenaglasiti koliko je impresivno Jusuf Nurkić igrao. U dvadesetoj godini, on se već ogrnuo plaštom startera u ovoj ligi, i skoro u svakoj utakmici u kojoj je igrao, igrao je dobrano iznad svog nivoa iskustva. Protiv Cousinsove modričaste, laktaške i floperske igre, Nurkić je držao svoj stav. Isključen je zbog prekršaja kad je utakmica bila već riješena, ali je završio s 16 poena, 8 skokova, 1 ukradena lopta, 3 blokade i samo jedna izgubljena lopta u 22 minute koliko je igrao. Njegovih +24 je bilo samo malo iza vodećih +26, Kennetha Farieda. Ovaj mali je apsolutna krađa drafta i trebao bi mogao bi biti glavni centar tima u narednim godinama. 

Moglo se vidjeti da Nuggetsi igraju s energijom večeras od  početnog podbacivanja - Faried je skoro iskontrolisao odbijenu loptu za zakucavanje ispred Darrena Collisona, ali mu je lopta izletjela izvan granica igre. Od tog momenta naprijed, timska vatra je bila opipljiva, i bilo je lahko vidjeti da ova ekipa nije željela da upropasti još jednu utakmicu od tima koji ih je već dva puta pobijedio. 

Uprkos užasnoj drugoj četvrtini kada su Nuggetsi primili 33 poena i predali im vodstvo od 6 razlike, Shaw-ov govor na poluvremenu je izgleda "potpalio" tim. Nuggetsi su izašli s čeličnom odlukom i napravili 30-9 razliku usljed frenetične odbrane. Pretpostavka tog odbrambenog truda je da dopuste Cousinsu da uzima glupe, Josh Smithovske šuteve sa poludistance i to je upalilo i kola su krenula nizbrdo u Sleep Train Areni. S vodstvom Nuggetsa 90-75 na kraju treće četvrtine, Kingsi su bili potpuno demoralisani nakon propuštanja vodstva od 6 razlike i nikad nisu imali šanse za izjednačenje u četvrtoj četvrtini.

Energija, zalaganje, intenzitet u odbrani, ukradene lopte, blokade, vrhunska zakucavanja - Nuggetsi su pružili svojim fanovima sve što mogu poželjeti. Sa skorašnjim povratkom Danilo Gallinari, Randy Foye i JaVale McGee-ja, mogli bismo da svjedočimo nečemu velikom.

Svi starteri su večeras igrali neizmjerno dobro, uprkos kasnom ukljanjanju Wilson Chandlera iz startne petorke zbog problema s koljenom.

Ty Lawson je izgleda povratio povjerenje u svoj šut i nastavlja da gomila asistencije. Dok će još jednom izgubiti All-Star poziciju zbog Chris Paula i Stephen Curryja, on igra najbolju košarku svog života i čini se da cvjeta pod Shaw-ovim sistemom igre. 

Arron Afflalo je apsolutni masteršef u napadu. On sjecka, prolazi i rastura odbrane postižući koševe iz skoro svake pozicije. Njegova je igra toliko više izdefinisana nakon njegov vremena u Orlandu i apsolutno je zadovoljstvo ga gledati. 

Kenneth Faried-vih 12 poena, 13 skokova, 3 asistencije i veliki osmjeh su poslužili da nas podsjete kako je efikasan Manimal može biti kad igra kako zna. Još uvijek sam mišljenja da Faried-ova igra nije sazrijela i on će nastaviti da bude bolji i u napadu i u odbrani.

Darrell Arthur je odigrao tihu utakmicu (11 poena, 2 skoka, 2 asistencije, 2 ukradene lopte) ali nije izgubio jednu loptu i nije počinio prekršaj u 28 minuta i šutirao je efikasno. Bio je dostojna zamjena za Wilsona Chandlera i nadam se da će se Nuggetsi moći osloniti na njegove kontinuirane igre u budućnosti.

Već sam se izbrbljao na početku o njemu, ali JUSUF NURKIĆ!!! je apsolutno otkriće. Nakon godina gledajući Nuggetse kako se pate bez kvalitetnog centra u reketu, tim je izgleda konačno našao velikog, neustrašivog i talentovanog centra koji može da se takmiči s Marc Gasolima, Dwight Howardima i DeMarcus Cousinsima lige. Jedva čekam da vidim šta još ima pohranjeno za nas. 



CITAT VEČERI:

"On se nikoga ne boji, čovječe. On je rookie koji je spreman da ide u rat i drago mi je što igram s njim. Upravo sam razgovarao s njim, a on mi je rekao: 'Nisam imao šest prekršaja, možda sam imao jedan!'; lud je, čovječe."

Ty Lawson, nakon utakmice o Nurkiću.

Mogu li Nuggetsi doći do pet uzastopnih? Nećemo do srijede navečer, kod Dallas Mavericksa, kad će Nuggetsi igrati portiv Dirk Nowitzkog i Tyson Chandlera.

Originalni članak

NBA Bosanci, livestream, linkovi, Mirza Teletović, Jusuf Nurkić