Menu


Prevaga zvana Jusuf Nurkić


Nurkić zakucava
Nurkić na koš


"Bosanski medvjed" voli čokoladnu tortu skoro isto koliko voli i video igrice i horor filmove. Neki će reći da je Jusuf Nurkić, 211 cm, 127 kg, dijete u duši. Drugi će reći da je on ustinu samo dijete.

Denver Nuggetsi su odlučili da postave 20-godišnjeg rookieja za startnog centra trejdujući Timofey Mozgova u Cleveland Cavelierse prošle sedmice za dva zaštićena pika prve runde drafta 2015. godine.

To pokazuje koliko pouzdanja imaju u svog snagatora iz Bosne i Hercegovine, koji se počeo igrati košarku tek prije 5 godina.  Na peosjeku je od 6,9 poena i 5,1 skokova ove sezone, brojke koje će mu možda čak obezbejditi i učešće na Rising Star Challengu za rookieje i igrače druge godine tokom All-Star vikenda narednog mjeseca.

Zasigurno mu nije trebalo puno da se navikne na igru u NBA ili na engleski jezik. On razumije ono što čuje sasvim dobro. 
Osim, naravno, kada trener Brian Shaw galami na njega tokom treninga. Tek tada se ponaša kao da ne razumije.

"Pametan je on," rekao je Shaw, čiji tim se nalazi u seriji od četiri pobjede pred utakmicu protiv Dallasa u srijedu. "On će pokušati da iskoristi tu "Ja ne razumijem" kartu kada mu je zgodno da je upotrijebi. Vrlo dobro on razumije."

"To je ta stvar oko košarke - stvari koje radiš na parketu su univerzalne. Pa možda i imaju različite riječi za različite stvari na različitim jezicima, ali 'pik en rol' je i dalje 'pick and roll', 'post-up' (pozicioniranje u reketu) je i dalje 'post-up', a šut je šut. U pogledu toga, nema barijera. On imadobro razumijevanje, jer ona ima jako visok košarkaški IQ."

Priča o njegovom otkrivanju je zaista izuzetna. Evo skraćene verzije. Agent je vidio novinski članak o Jusufovom ocu, velikom, krupnom policajcu. Agent je kontaktirao oca da vidi da li on kojim slučajem ima sina, a jeste - tinejdžera nazvanog Jusuf.

"Pogledao me je, bio sam normalne visine, a onda je rekao: 'Taj mali će igrati u NBA," rekao je Jusuf Nurkić, kojeg je tim na početku sezone prozvao "Bosanski Medvjed", ali on voli nadimak "Bosanska Zvijer". "Svi smo se nasmijali, jer je bilo ludo."

A onda je Nurkić rastao. I rastao.

Izrastao je centra s izvanrednim radom nogu koji mogu da bez napora trče preko terena, što je momentalno privuklo pažnju  Nuggetsa. Toliko da su ga oni obezbjedili u noći drafta, šaljući svog 11-stog pika (Doug McDermott) u Chicago za Nurkića (16 pik) i beka Gary Harrisa (19 pik).

Od početka, Nurkić je bio onakav kakav je i reklamiran - udaračka snaga u reketu sa nešto finesa, takođe.

"Sretni smo, jer sad on čini da mi izgledamo pametno. Ali njemu idu sve zasluge," rekao je generalni menadžer Tim Connelly. "On ne želi samo da se uklopi. On želi da ostavi trag."

Uistinu i primaju nekoliko tragova, takođe. On ima jednu ružnu ogrebotinu na lijevoj strani leđa, ispod lijevog ramena, zahvaljujući jednom igraču Toronta koji ga je ogrebao prošli mjesec. Ima i ogrebotine svuda po svojim zgolobovima i nadlakticama takođe.

"Svuda ogrebotine, ali ja ne dobivam prekršaje," rekao je Nurkić.

On je, nakon svega, samo rookie.

Nurkić se ne predaje, takođe, uvlačeći se pod kožu nedavno, centru Memphisa Marc Gasolu, kada su se njih dvojica sukobili. Poslije toga, Gasol je pohvalio Nurkića rekavši: "On će biti vrlo dobar igrač."

To je razlog zašto su Nuggetsi trejdovali Mozgova u Cavse, da bi Nurkić imao više vremena na parketu. A dok je JaVale McGee još uvijek povrijeđen, centarska pozicija je samo njegova. To jest sve dok se sačuva problema s prekršajima. Ima ih prosječno 3 po utakmici. 

Familija Nurkić
Nurkić sa svojom familijom


Boreći se protiv nostalgije za domom, Nurkić kaže da zove familiju i prijatelje poprilično često, igra puno "NBA 2K15" i ide u kino. Budući da ne voli da kuha, puno puta večera u restoranima. Omiljeni mu je restoran Cheesecake Factory ("Tvornica torti od sira"), gdje obično naručuje čokoladnu tortu sa sirom za desert. 

Ovog mjeseca, njegova familija je u gradu u posjeti tako da Nurkić izigrava ulogu turističkog vodiča.

"Sjajno je imati familiju ovdje," rekao je Nurkić. "Osjećam se kao kod kuće."

"Sve će biti sjajno, čovječe. Pomažem svojim saigračima i klubu da pobjedimo. To je sjajan osjećaj."

Originalni članak

Više informacija o Jusufu Nurkiću.

NBA Bosanci, livestream, linkovi, Mirza Teletović, Jusuf Nurkić