Menu


Rookie izvještaj Jusufa Nurkića (prvi dio)


Juka i beba
Nurkić i Cousins

U vremenu kada su timovi u kontinuiranoj potrazi za kvalitetnim centrom NBA kalibra, teško je shvatiti kako je Jusuf Nurkić izabran tek kao 16-ti pik prošlogodišnjeg drafta. Ali, nakon čitanja o njegovom putu ka NBA, što je priča za sebe, njegov uspon ka zvijezdama postaje malo racionalniji.

Posebno zbog toga što Nurkić igra profesionalno tek nešto oko šest godina. Zapravo, on je počeo da se bavi košarkom tek kad je sportski agent pročitao novinski članak kako je 213 cm visoki i 180 kg teški bosanski policajac se istovremeno borio s 14 muškaraca i pobjedio. 

Poslije toga je agent uradio šta bi bilo koja razumna osoba uradila - otišao je kući Harisa Nurkića i pitao ga da li ima djece slične veličine. Srećom, za sve uključene, Haris je agentu predstavio svog sina Jusufa, mladu 14-godišnju ljudinu.

Nakon toga Nurkić je počeo trenirati košarku u slovenskom klubu, Laško Zlatorog. Međutim, tokom dvije godine, mladi div je bio dodjeljen klupskoj juniorskoj ekipi. Njegovo pojavljivanje na internacionalnoj sceni će se desiti na početku 2012. godine, kad je igrao kao posuđeni igrač za Union Olimpiju na tadašnjem Euroleague NIJT turniru (sadašnji Adidas Next Generation turnir), gdje je bio na prosjeku od 18,8 poena i 11,1 skokova po utakmici u pet odigranih susreta. Nakon tog izuzetnog nastupa, Nurkić je iznenada postao konstanta na NBA draft radarima.

Tokom naredne godine, Nurkić je međutim imao oskudnu minutažu, primarno dobivajući minute u tzv. garbage time-u (zadnju minuti utakmice kad je pobjednik već riješen). Međutim, u prošloj sezoni, nakon što je njegov klub Cedevita (Nurkić je prešao u Cedevitu u oktobru 2012. godine) promjenio trenera, Juka je počeo dobijati značajniju minutažu. 

Nurkić je u potpunosti iskoristio pruženu priliku, dominirajući ABA ligom ostvarujući impresivnu statistiku. Najuočljivija je, u samo 16,6 minuta po utakmici, Juka je uspio da ima prosjek od 11,7 poena i 5,7 skokova u 28 utakmica. Još zanimljivije je ako te brojke projektujemo na 40-minutnu osnovu, Juka je onda na prosjeku od 28,8 poena i 13,7 skokova po utakmici. 
Očekivano, nakon što je njegova sezona završena, Nurkić je iskoristio dobru sezonu i otišao na NBA draft 2014.

U noći drafta, Juki je pretpostavljano od većine, da će biti izabran između 10-15 pika. Skauti su bili oduševljeni 20-godišnjakovom snagom i igrom pod obručem upoređujući ga sa snažnim centrom Minnesota Timberwolvesa, Nikolom Pekovićem. Ipak, mnogi su sumnjali u Jukinu mogućnost da se sačuva problema s ličnim greškama i da li je u mogućnosti da igra odbranu disciplinovano. 

Vjerovatno, zbog tih razloga i vjerovatnoće da će Nurkić ostati u Europi još jednu sezonu, je i izabran kao 16-ti pik u noći drafta.

Nurkića su na kraju draftovali Chicago Bullsi koji su ga trejdovali, zajedno s Gary Harrisom, u Denver Nuggetse, za Doug McDermotta.
Ipak bilo je teško odrediti šta se može očekivati od 210 cm visokog i 127 kg teškog snagatora. Bilo je obilje snimaka Nurkićevih utakmica, ali većina YT snimaka je bila slabe rezolucije i protivnici su bili upitnih kvaliteta. 

Slično kao i kod Giannis Antetokounmpo sezonu ranije, Nurkić je donekle bio misterija. Nepoznanice o Nurkiću će se još više usložiti kada je odlučio da ne igra Nuggetse u ljetnjoj ligi, odlučujući da umjesto toga, nastupi za svoju zemlju na FIBA U-20 prvenstvu B divizije, gdje je zaslužio MVP titulu s prosjekom 21,4 poena i 12 skokova po utakmici.

Shodno tome, kada je počela predsezona, bilo je teško shvatiti kako će se Nurkić uklopiti u Nuggetsima, pogotovo zbog toga što je startni centar, Timofey Mozgov, imao uspostavljen odnos s trenerom Nuggetsa, Brianom Shaw, a njegova zamjena, JaVale McGee, je produžio ugovor s Nuggetsima na još dvije godine.

Ipak i pored toga, Nurkić je pokazao svoju prepozantljivu snagu tokom osam predsezonskih utakmica, uključujući i utakmicusa 16 poena i 8 skokova. Kao i ranije u karijeri, Nurkić je počeo NBA sezonu s malom minutažom, uključujući i niz od 16 utakmica od početka novembra do početka decembra kada 12 puta nikako nije ulazio u igru. 

Ipak, polovinom decembra, McGee je zaradio povredu noge, što je Nurkiću otvorilo prostor za igru. Od tada, rođeni Bosanac se nije osvrtao za sobom. U stvari, igrao je toliko dobro kako je ušao u rotaciju da je uprava Denver Nuggetsa, odlučila da trejduje Timofey Mozgova Cleveland Cavaliersima sedmog januara.
Međutim, u pet utakmica kako je starter, Nurkićeva per-minute (po minuti) produkcija je oslabila, i on prosječno ima 7,4 poena, 7,2 skoka i 1,4 bloka u 23,1 minuti po utakmici. Kad se gleda kompletna sezona, Nurkić ima 16,4 poena, 13,4 skoka i 3 blokade na 36 minuta.

Dodatno, on vodi ispred svih rookie-ja, koji su igrali više od 100 minuta ove sezone u PER-u (procjena efikasnost igrača), rangirajući se iznad razglašnih i vladajućih rookie-ja mjeseca, Andrew Wigginsa i Nikole Mirotića, i treći je u omjeru pobjeda na 48 minuta, iza samo Mirotića i Tarik Blacka.

Ofanzivno, njegova sveukupna snaga je, neironično, njegova snaga. Iako u dobi od 20 godina, on može da se nosi i nagurava s najvećim i najboljim centrima koje NBA ima, kao što su Marc Gasol i DeMarcus Cousins.

Posebno, Nurkić iskorištava brutalnu snagu donjeg dijela svoga tijela da jednostavno "ugura" protivničke odbrambene igrače, prije nego što oslobodi desnom rukom "dječiju udicu" (eng. baby hook). Kada nije zauzet poentiranjem, Nurkić iznuđuje prekršaje, dok protivnici venu pred njegovom nepopustljivom snagom.

Nurkić također ima iznenađujuće dobar pregled igre za pasove iz reketa, posebno je sposoban za duge pasove šuterima sa krila dok odbrana prtišće njega u reketu. Dodatno, Nurkić je vrlo snalažljiv u reketu. Pogotovo je dobar pick and rollu što mu omogućuje ili lagane poene ili prekršaje protivnika. Alternativno, tim brzim izlazima iz bloka i rolanjem ka košu "navlači" odbranu na sebe, ostavljajući slobodne igrače u uglovima za šuteve za tri poena.

Ovaj tekst je prevod originalnog članka Jusuf Nurkić: Denver Nuggets Rookie Report. Zbog toga što je članak ogroman, odlučili smo ga podjeliti u dva dijela. Drugi dio članka pročitajte ovdje.

NBA Bosanci, livestream, linkovi, Mirza Teletović, Jusuf Nurkić