Menu


NURKIĆ = Krađa drafta 2014


Vragolasti smješak
Smješak koji će mnogi zapamtiti

Članak koji je napisao S.E. Shepherd za Nugglove. 

Rookie centar Denver Nuggetsa je počeo da skreće pažnju na sebe, dokazujući da je rani kandidat za krađu drafta 2014. godine. 

Draftiran kao 16. pik na ovogodišnjem draftu od strane Chicago Bullsa, Nurkića su Nuggetsi obezbjedili u trejdu na dan drafta u kojem su Nuggetsi dobili prava na Nurkića i kolegu rookieja Garry Harrisa u zamjenu za rookie prava na Doug McDermott. Tada su se mnogi Nuggets fanovi pitali  dali je tim pogriješio uzimajući Nurkića kao potencijalni projekat. 
Prije samog drafta, otišao sam toliko daleko da sam se pitao da li će Nurkić Na kraju završiti kao i drugi čuveni Nugget - Nikoloz Tskitishvili. Evo šta sam napisao ranije ove godine u članku o Nurkiću prije drafta.

Samo spominjanje draftovanja još jednog neiskusnog, relativno nepoznatog igrača iz Europe podsjeća nas na jedno od najozloglašenijih imena u povijesti Nuggetsa - Nikoloz Tskitishvili. Poput Nurkića, Tskitishvili je bio 19-godišnji centar označen kao 'projekat sa zvjezdanim potencijalom'. Kao i za Nurkića, većina NBA fanova, nije čula za Tskitishvilija do nekoliko sedmica prije samog drafta. Te 2002. godine, timovi su pjevali hvalospjeve o Tskitishviliju kako se draft približavao i tadašnji GM Nuggetsa Kiki Vandeweghe se zaljubi u malog, na kraju ga draftujući kao 5. pika, ispred momaka kao što su Amar'e Stoudemire, Carlos Boozer, Taushaun Prince i Caron Butler. U tri sezone s Nuggetsima, Nikoloz Tskitishvili je prosječno imao 3,8 poena, 1,9 skokova i šutirao je 30% iz polja u ukupno 143 utakmice. Ta statistika bi bila prihvatljiva ako bi govorili o tipu kod je tim nasumično pokupio s ulice ispred Pepsi Centra (dvorana Nuggetsa) i tražili da igra par sezona, ali ovdje govorimo o TOP 5 piku drafta. Tskitishvili je bio toliki neuspjeh da su u Denver Postu zapravo proglasili najgorim pikom drafta u historiji Nuggetsa.  

Čovječe, koliko sam pogriješio, i ništa me ne čini sretnijim nego da priznam da sam pogriješio u svojoj procjeni kako će se Nurkićeve vještine pokazati u NBA. 

U sezoni koja ne sadrži puno svijetlih tačaka za Nuggetse, Nurkić je brzo isplivao kao jedan od najimpresivnijih rookieja u ovogodišnjem oglašenoj draft klasi, činjenica koja bi Nuggets fanove trebala da uzbudi što se tiče njegove budućnosti. Do sada, u ovoj sezoni Nurkić se pojavio u 22 utakmice, 13,1 minutu po utakmici. Prosjek mu je solidnih 6,1 poen, 5 skokova i 1 blok po utakmici, šutirajući samo malo ispod 46% iz polja. Nijedna od ovih brojki momentalno ne odskače, ali kad malo bolje pogledamo u Nurkićevu detaljniju statistiku, tu vidimo da se on počinje izdvajati od svojih kolega iz draft klase. 

Nurkić je drugi od svih rookija u udjelu pobjeda (eng. win shares), napredna statistika koja procjenjuje broj pobjeda kojima je igrač doprinijeo. Nurkićev udjel pobjeda je 0,7, ispred kojeg je samo Jabari Parker iz Milwaukee Bucksa koji je tu statistiku postavio s prije povrede koja je okončala ovu sezonu za njega. 

Još uzbudljivija je činjenica da se Nurkić izgleda vrlo brzo poboljšava kroz svaku utakmicu. Tokom zadnje tri utakmice, Nurkić je bio na prosjeku od 12,3 poena, 9,3 skoka i 3,3 blokade, uključujući i utakmicu od 11 poena, 10 skokova i 5 blokada protiv Memphisa u subotu veče, koja je natjerala mnoge fanove i košarkaške blogere izvan Denvera da ga primjete. 

Ima mnogo košarke da se još igra ove sezone, i historija NBA je prepuna rookieja koji su odigrali nekoliko sjajnih utakmica prije nego što je njihova igra izgubila sjaj ili su ih ujele 'bube povereda'. Ali zasada, navijači Dencver Nuggetsa bi trebali biti vrlo, vrlo uzbuđeni što imamo 20-godišnjeg rookieja koji ima potencijal da se razvije u zaista specijalnog igrača koji bi mogao biti dio jezgre oko koje će se tim graditi u narednim godinama.  

NBA Bosanci, livestream, linkovi, Mirza Teletović, Jusuf Nurkić