Menu


Rookie izvještaj Jusufa Nurkića (drugi dio)

Prvi dio članka pročitajte ovdje.

Nurkić je demonstrirao i da ima mekanu ruku za šuteve sa poludistance. Zapravo, pogodio je 8 od 14 pokušaja, što je dobrih 57,1%. Takva vještina će biti vitalna u budućnosti ako Nurkić bude mogao popraviti svoje vještine vođenja lopte da bi postao devastirajući pokretač u high-postu, slično kao Marc Gasol.

Međutim, kad se usporedi s trojicom sebi najsličnijih centara (Cousins, Vučević i Peković), Nurkić nije najuspješniji pod košem. Kao rookie-ji, Cousins, Vučević i Peković su konvertirali u poene preko 60% svojih pokušaja ispod koša. U usporedbi, Nurkić konvertira samo 53,4% svojih pokušaja pod obručem. Da bismo bili potpuno tačni, izuzev Pekovića, Nurkić ima veći procenat pokušaja poentiranja pod obručem (45,1%) nego Cousins i Vučević tokom njihove rookie godine.

Juka
Grafika Nurkićevog učinka u napadu

Iako je Nurkić već visoko produktivan igrač, većina njegovog uspjeha potiče od njegovih prirodnih atletskih sposobnosti. Njegova relativna sirovost, što se tiče vještina, limitira njegovu efikasnost u napadu. Ono što se da primjetiti je da se Nurkić muči da pogodi s lijevom rukom. Shodno tome, on nije ni približno efikasan kad se gradi desnom stranom tijela.

Ta njegova ograničenost lijeve ruke utiče na njegovu završnicu kad dobije pas na tu stranu kao i prilikom ofanzivnih skokova, jer sili polaganja desnom rukom, dok se bori s odbranom da finišira s lijeve strane.
Drugo, Nurkić je daleko od refinisanog igrača u postu. Njegova čvrstina i snaga  donjeg dijela tijela mu omogućuju da maltretira vežinu centara u ligi, ali kad se odbrana pojača i počnu ga duplirati, Nurkić to rijetko prepozna.

Posebno, Nurkiću nedostaju fundamentalne osnove strpljivog igrača u postu. Posebno, većina iskusnih centara bi primila loptu, zagradili se, razgledali položaj saigrača i proučiti dalji tok akcije. Suprotno, Nurkić samo uhvati loptu, spusti glavu i počne se gurati pod koš, bez razmišljanja o svojoj okolini.

Dalje, Nurkić, trenutno, ima limitiran arsenal poteza. Ustvari, ima jedan - ugurati se leđima do tri metra od koša i uputiti baby hook preko svog lijevog ramena. I dok je potez bio vrlo uspješan dosada, i može poslužiti kao osnova, Nurkić treba početi dodavati još poteza, što prije to bolje.

Vještine, kao što su proširenje svojih poteza u postu, će doći vremenom. Šta Nurkić može ispraviti odmah, su male nijanse, kao što je držanje lopte visoko kad ide na koš - nešto što Nurkić ne radi uvijek.

Dalje, Nurkić treba da nastavi da unapređuje svoju kondiciju. Prečesto, u tranziciji i sekundarnim  kontrama, možete vidjeti Nurkića da trči po terenu i visi oko linije za tri poena, bez davanja doprinosa u hvatanju ofanzivnih skokova. 

Pored toga, da ne budemo prevelike cjepidlake, Nurkić ima sve prirodne talente i ključne osnovne alate da postane visokokvalitetan ofanzivni centar u godinama koje dolaze - samo mora da nadogradi svoju trenutni set vještina.

Ono što izdvaja Nurkića, kao rookieja, od drugih mladih euripskih centara ove decenije, kao što su Vučević, Peković i Jonas Valanciunas, je njegova efikasnost u defanzivi. Zapravo, ne samo da Nurkić vodi Nuggetse u +/- omjeru dok je na terenu, Denverova odbrana operira na svom apsolutnom optimumu kad je Nurkić njihovo "sidro" - tim prima samo 95 poena po 100 posjeda kad je Nurkić u igri, punih 9,5 poena manje od njihovog prosjeka sezone, prema NBA statistici.

Najistaknutije je da tokom posljednjih pet utakmica kako je Nurkić starter, defanzivni rejting Nuggetsa je pao na 102,7.
Još je interesantnije da protivnički efektivni procenat šuta pada na 44 %  kad je mladi rookie na centru. Poređenja radi, Nuggetsi dopuštaju 49,2% efektivni procenat šuta kada neko drugi osim Nurkića igra na poziciji centra. 
Što je još interesantnije je da je Nurkić jednako adaptiran da brani kako post-up izolacije tako i pick-and-roll situacije.

Kao post-up branič, Nurkićev stil jezivo podjeća na centra Toronto Raptorsa, Chuck Hayes, gdje on iskorištava svoj položaj u postu da frustrira protivničke centre koji se bore za poziciju. Bez popuštanja, Nurkić obićno brani visoko, s rukama podignutim u iščekivanju šuta, dok protivnik ne ostane ništa nego da pokuša na neki drugi način doći do koša. 

U pick-and-roll situacijama, Nurkić rutinski pokazuje svoj spretni rad nogu, gdje on visoko prekida te akcije ili prati akciju bočno kako bi blokirao ulazak kroz sredinu. Dodatno, Nurkić ima veoma istančan osjećaj kada će igrač s loptom da se digne da šuta, pa ćete ga često naći kako agesivno pokušava blokirati šuteve s distance.

Iako se zna izgubiti ponekad, sveukupno, Nurkić je dobar u pomaganju u odbrani. Njegov usađeni osjećaj za igru omogućava mu tempira većinu rotacija u odbrani savršeno. I dodatno, radi fantastičan posao u stojanju vertikalno, držeći ruke uspravno dok koristi svoje tijelo da izbaci penetrirajućeg pleja ili beka iz ravnoteže. 

Kao rezultat toga, čak i sa prosječnom dužinom za NBA standarde ( raspon ruku 218 cm, a ukupna visina s uspravnim položajem ruku 278 cm), Nurkić je i dalje u mogućnosti da efikasno brani koš - sa 6,4% blokova.
U međuvremenu, on drži protivnike na 47,8% uspješnosti kad pokušavaju šutirati na koš dok je on u postu.

Međutim, njegov problematični procenat prekršaja ga je pratio iz Europe u NBA. U stvari, on je na prosjeku od 7,5 prekršaja na 36 minuta.
Posebno, Nurkić nije najdisciplinovaniji u odbrani, obično ubacujući ruku za loptom i previše agresivno igra kada brani na periferiji. Njegov nasilnički mentalitet ga takođet uvaljuje u probleme, posebno kada se pod košem bori za  ničije lopte.

Sa svim navedenim, Nurkić ima šansu da postane elitni centar i potencijalno da se priključi ekskluzivnoj grupi centara sa sposobnostima da imaju vidljiv učinak na obje strane terena.
Najvažnije, s rizikom da pričam u superlativima, Nurkić ima stav, ponos i "swag" da bude veliki.
Posebno, dovoljno je drzak da ga protivnički navijači mrze i dovoljno strastven da mu se navijači Nuggetsa dive.

NBA Bosanci, livestream, linkovi, Mirza Teletović, Jusuf Nurkić