Menu


Gdje je nestala Mirzina preciznost?

MT3
MT3 za pobjedu 

Mirza Teletović nije bez razloga dobio nadimak MT3. Čovjek ima sjajnu formu šuta koju će svaki dalekometni šuter cijeniti, a oni koji je nemaju biće zavisni. Međutim, ove sezone nešto nije u redu, jer on šuta samo 39,4% s cijelog terena, a iza linije za tri poena samo 31,5%.

Šta se desilo?

Teletović je počeo sezonu šutirajući trice s ne tako sjajnom efikasnošću od 33%, ali njegovih 43,7% iz igre nije bilo toliko loše. I dok je Teletović razočarao s linije tri poena, popravio je i proširio svoju igru u reketu. Efektivno je ulazio pod koš za lahka polaganja i mogao je da kreira sam svoje šuteve vodeći loptu pod koš i završvajući sam akcije. Nepoznat po svojoj igri pod košem, iako je krilni centar, Teletović je razvio pomalo nekonvencionalnu, ali efektivnu igru pod košem.
Bosanac je imao svoju najbolju utakmicu protiv San Antoni Spursa 3. decembra. Postigao je 26 poena šutirajući iz igre 9-13 od čega je bilo 5-7 za tri poena. Također je dodao i 15 skokova za impresivnu statistiku. Nakon primanja pasa od Jarrett Jack-a, Teletović je uspio da stvori sebi šut laganim ulaskom s krila pod obruč.
Teletović je također popravio svoj košarkaški IQ, ulazeći pod koš i primajući pas od saigrača za lagano polaganje. Evo, ovdje ulazi i ubacuje floater protiv Orlando Magic-a.
Kao što je pomenuto, on nastavlja da razvija svoju igru prema košu i iako to ne izgleda najljepše i fundamentalno čvrsto, ipak je efikasno. Pokazao je to tokom prve utakmice sezone protiv Boston Celtics-a.
A onda se on povrijedio. U porazu od Cleveland Cavaliers-a, 8. decembra, pretrpio je ozljedu kuka u ranom periodu utakmice i da stvar bude gora dobio je lakat u lice zbog čega je zaradio 4 kopče. Iako je lice brzo zaraslo, Teletović je propustio 3 utakmice zbog ozljede kuka. 

Od ozljede i njegovog kratkog odsustva, Teletović više nije isti igrač. Iako njegova igra s linije tri poena nije bila ni pretjerano impresivna ni na početku sezone, njegov prosjek je značajno opao na 26,5%, a njegov kompletni učinak iz igre je pa preko 10 procenata s 43,7% na 33% u 12 utakmica kako se vratio poslije povrede. Nije da ne pokušava šutirati (prosjek mu je 8,5 šuteva po utakmici), njegovi šutevi jednostavno ne prolaze kroz obruč. 

Da li je Teletović fizički nespreman toliko da prouzroči ovaj pad u produkciji na parketu? Vaša pretpostavka je dobra koliko i moja. Kako bilo, njegove brojke su se značajno smanjile poslije ozljede i iako nije mudro za pretpostaviti, nije takođe nerazumno za hipotezirati da njegova ozljeda možda ima udjela u tome. 

Originalni članak pročitajte na netsdaily.com.

NBA Bosanci, livestream, linkovi, Mirza Teletović, Jusuf Nurkić