Menu


Vukovi potrgali Mrežice

Teletović
Teletović

Mirza Teletović i njegovi Brooklyn Netsi su doživjeli drugi ovosezonski, a prvi kod kuće, poraz od ekipe Minnesota Timberwolvesa rezultatom 98:91. Odmah da Vam kažem statistika mi se ne piše, ali eto čisto pro forme da navedem da je Mirza u igri proveo 20 i po minuta i u tom periodu ostvario učinak od 9 poena uz šut iz igre 3/8, i svi uspjeli žutevi su bili za tri poena. Pored toga Mirza je imao 6 skokova, jednu blokadu i jednu izgubljenu loptu.

Zašto sam rekao da mi se statistika ne piše?

Zato što me Netsi i njihovi treneri živciraju kako je Mirza  došao u ekipu. Naravno da sam subjektivan, naravno da navijam za Mirzu a ne za klub, ali volio bih znati kako ovi treneri u NBA razmišljaju i(li) da li uopće misle svojim glavama ili neko drugi im diktira plan igre? Nije mi bilo jasno niti će mi biti jasno kako mogu da drže igrača u igri koji jednostavno ne može da napravi ništa korisno za ekipu. Tko je pratio Netse od Mirzinog dolaska u ekipu zna tko su prethodnih sezona bili igrači koji su zauzimali njegovu minutažu a s vrlo skromnim učinkom kako u napadu tako i u odbrani. Da ne bi ovaj tekst prerastao u referat, neću elaborirati prošle trenere i njihove favorite u odnosu na Mirzu, ali moram malo prodiskutovati sinoćnju utakmicu.
Svi, tko iole prati NBA, su čuli za Kevina Garnetta koji je činio legendarni duo s Paul Piercom u Boston Celticsima. Legenda je NBA lige, ali brate možeš ti biti najbolji igrač u historiji kompletne lige od njenog nastanka i to treba poštovati. Ali valjda svaki trener želi pobjedu ili su neki drugi prioriteti Netsa, ali kad te ne ide, idi na klupu i pusti druge da igraju. KG je sinoć proveo na parketu preko 25 minuta i postigao samo imao samo jedan ubacaj za 2 poena. Istina imao je 11 skokova, ali to nije primarno njegova uloga na terenu. Lopez je trebao da se bori s Pekovićem i da kupi te lopte. Nije ni Mirza imao sjajno šutersko veče, ali je opet bio bolji od Garnetta i to treba nešto da znači. Ovo mu je treća sezona u Netsima i trebao bi da imao i on malo više respekta od trenera. Dokazao se da je sposoban za NBA i da može puno više ponuditi ekipi nego što treneri misle. Nemam ništa protiv Bogdanovića, i znam da ne igraju istu poziciju, ali zašto on dobiva 25+ minuta na svakoj utakmici, a Mirza puno manje, iako je Bogie rookie a Mirza nije? 
Legende treba poštovati, to razumijem. Kad Garnetta ide šut nek ga trener ostavlja u igri pa i nauštrb Mirzinih minuta, ali kad ga ne ide onda trener treba dati malo više prostora Mirzi da pokaže svoje mogućnosti.

NBA Bosanci, livestream, linkovi, Mirza Teletović, Jusuf Nurkić