Menu


Mirzi očekivana pobjeda, Nurkiću neočekivani poraz

Brooklyn Netsi našeg Mirze Teletovića upisali prvu ovosezonsku pobjedu na gostovanju u Palace of Auburn Hillsu protiv domaćih Detroit Pistonsa. Netsi su od prvog podbacivanja imali više od igre u ovoj utakmici i imali su utakmicu pod kontrolom. Bilo je par trenutaka kad su domaći Pistonsi skoro anulirali prednost gostiju. 
Johson
Teletović i Joe Johnson
Međutim, glavni igrači Netsa sinoć su bili raspoloženi tako da je utakmica mogla da zavrsi samo pobjedom Netsa. Zaista, sinoć su glavni igrači Netsa, među koje ja ubrajam ove sezone i našeg Mirzu, su se smjenjivali u serijama dobrih šuteva i na taj način stvarali prednost u odnosu na Detroit Pistonse. Utakmica je završila pobjedom Netsa rezultatom 102:90.
Prvo je svoju seriju u prvoj četvrtini imao Joe Johnson, kojem su se priključili Kevin Garnett i naš Mirza Teletović sa dvije vezane trojke. U drugoj četvrtini ofanzivu je preuzeo Deron Williams. U daljem toku utakmice svaki na svoj način je održavao prednost Netsa do konačne pobjede nad Pistonsima.
Mirza Teletović je utakmicu završio utakmicu s 12 poena uz šut iz igre 4/7, od čega je bilo 2/5 za tri poena. Sa linije slobodnih bacanja uputio je dvije lopte i obje su prošle kroz obruč. Pored toga uhvatio je 7 skokova, 1 u napadu i 6 u odbrani. Dao je jednu asistenciju i izgubio jednu loptu, uz tri lične greške za nešto malo više od 28 minuta u igri. 
Lično mi se sviđa što od ove sezone možemo vidjeti novu dimenziju Mirzine igre, a to su prodori u reket i postizanje lakih poena. Djeluje mi da je posebno radio na tom segmentu igre. Ne znam da li je to bila stvar psihe, ali prošle sezone ti ulasci u reket su bili pomalo nezgrapni i počesto znali završiti izgubljenom loptom, dok ove sezone to djeluje puno ljepše i sam ulazak djeluje tečnije i prirodnije.

Nažalost, drugi naš reprezentativa, Jusuf Nurkić, nije imao svoju noć, kao i generalno cijeli tim Denver Nuggetsa. Iako su igrali protiv znatno oslabljenih OKC Thundera Nuggetsi nisu mogli doći do pobjede. Krajnji rezultat je glasio 102:91 u korist Thundera. Nurkić je odigrao samo malo više od 5 minuta u prvoj četvrtini i brzo je zaradio 3 lične greške. U ostalim četvrtinama trener ga nije ni uvodio u igru. Za tih malo više od 5 minuta Nurkić je pored 3 lične greške upisao i dva poena, pokupio dva skoka u odbrani, imao jednu asistenciju, jednu blokadu i jednu izgubljenu loptu. 
Možda sam subjektivan, ali smatram da su mu najmanje dvije lične greške prestrogo suđenje. Po meni jedna je bila blokada a druga je bila čisto izbijanje lopte iz ruku protivničkog igrača. Vjerovatno je uzrok tome anonimnost Nurkića kod NBA sudija, a malo i njegova brzopletost. Nastoji za kratko vrijeme koliko mu trener ukaže povjerenje da napravi što više može na parketu i iz te želje nastaju te greške. Juka samo jako i sve će doći na svoje u narednim tekmama.

NBA Bosanci, livestream, linkovi, Mirza Teletović, Jusuf Nurkić